הקשר ארוך השנים, בין מו"ר הרה"ג מרדכי אליהו זצוק"ל לתפילין בית אל
הקשר ארוך השנים, בין מו"ר הרה"ג מרדכי אליהו זצוק"ל
לבין מפעל תפילין בית אל.
הביקור וההמלצה
בשנת תשנ"ג, ממש בתקופה בה נבחר הרב לתפקיד הראשון לציון הרב הראשי לישראל, ביקר הרב במפעל תפילין בית א-ל. (בתמונות מאותו ביקור מופיע הרב ללא הגלימה של הראשל"צ שטרם הספיקו לתופרה.) שיתפנו את הרב בכל שלבי יצור התפילין, ובכתיבת הפרשיות על מנת לקבל הערות והארות הלכתיות, את כל הערות הרב והערות רבנים נוספים, קיבצנו והוספנו על הקיים במפעל, וכך נקבע תו התקן ההלכתי. תו תקן זה עוזר ליצירת סטנדרט גבוה יותר והשקעה רבה בייצור התפילין וכתיבת הפרשיות במפעל עד היום.
לאחר הביקור בתפילין בית א-ל,כתב הרב מכתב המלצה רשמי מלשכת הראשון לציון:
"וזאת לראיה כי הייתי במפעל "עטרת קדושה" הנמצא בבית אל...
כל המלאכה נעשית ע"י מומחים בעלי ידע וניסיון רב, בניהולו של הרב ישי באב"ד הי"ו שמעשיו לשם שמים.
האמת ניתנת להיאמר ולהיכתב שהמפעל הזה הוא לתפארת... ואשרי חלקם".
הרב – הפוסק של המפעל
לאורך השנים מאז, נמשך הקשר עם הרב. המפעל קיבל על עצמו את הרב כפוסק של המפעל, שאלות הלכתיות שהתעוררו באופן שוטף, הופנו לרב לקבל את פסיקתו. במהלך השנים, שמענו מהרב כיצד לנהוג ועל אלו הידורים להוסיף ולהקפיד.
מהלכה למעשה - פיתוח הקופסהוד
רבים מההידורים במפעל מיושמים על פי הנחיות הרב, ביניהם המלצת הרב ליישם את קשר חפץ חיים וכן להקפיד שקשר יו"ד יהיה עומד וצמוד לבית, הרב הורה לנו שגם בעת אחסון התפילין בקופסאות הקשר צריך להיות צמוד. פסק נוסף של הרב - קשר תפילין של ראש ייכרך באותו גובה של בית התפילין (ולא מעל או מתחת)
כיוון שבקופסאות הישנות היה בלתי אפשרי ליישם הלכות אלו, הוחלט לייצר את הקופסהוד, שהם בתי תפילין חדשים מפלסטיק, שהתפילין מאוחסנות בהם על פי פסקי הראשון לציון הרב מרדכי אליהו זצ"ל.
עד כמה הרב מכיר את התפילין שלנו, למדנו ממקרה שהיה: יום אחד הופיע בפני הרב יהודי שהתלונן בפני הרב שהוא קנה תפילין במפעל והפרשיות לא כל כך יפות, הרב הביט בפרשיות ואמר לאותו יהודי באופן נחרץ, 'התפילין הללו לא של בית א-ל'. היהודי שקנה כמה זוגות במפעל התפלא למשמע קביעתו הנחרצת של הרב, אך לאחר כמה ימים הוא נזכר שאת התפילין האלו של בנו הבכור, לא קנה במפעל.
התפידנית יצאה לדרך בזכות פסק הרב ש"שמירתן עדיפה על כבודן".
תהליך פיתוח התפידנית ארך תקופה ארוכה. לאחר ניסיונות רבים, הגענו לצורה הגלילית שהייתה הכרחית להגנה ולשמירה על התפילין מפני רטיבות.
אך לפתע עלו מספר בעיות הלכתיות שאיימו לגנוז את כל הרעיון, אחת מהם הייתה החשש מפני ביזוי התפילין באופן הנחתם זו על גבי זו. את כל הבעיות העלנו בפני הרב. הרב בגדלותו הרבה פסק לנו עפ"י האמור במ"ב בשם הט"ז והב"ח, שטוב ליתן בתיק ארוך וצר זה על גבי זה. וחידש לנו שגם לדעת הפוסקים הסוברים שעדיף ליתן התפילין בתיק זו לצד זו, מודים תמיד ששמירת התפילין עדיפה על כבודם.
אנו מתפללים לקב"ה שישלח לנו מהרה גאולה שלמה בקרוב.